Monday, December 17, 2007

GENERAL RASIM DALIC

General Rasim Delić čeka odluku iz Haga
Vlada FBiH ocjenjuje da li su prekršene garancije...
17.12.2007. 09:30

Federalna vlada danas će se očitovati o situaciji nastaloj nakon što je Haško tužilaštvo Pretresnom vijeću Suda u Hagu uputilo zahtjev da se general Rasim Delić vrati sa privremene slobode u pritvor Sheveningena.

Tužilaštvo smatra da je zbog susreta s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem Delić prekršio odluku Suda o privremenom puštanju na slobodu.

Medijski napisi

Razlog tom stavu Tužilaštva je navod iz saopćenja Silajdžićevog kabineta da se član Predsjedništva interesirao o toku postupka. Silajdžić je, pak, odlučno demantirao da je s Delićem razgovarao o suđenju.

Kako "Dnevni avaz" saznaje iz izvora bliskih Vladi, direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić prekjučer je premijeru Nedžadu Brankoviću uputio obavještenje u kojem je navedeno mišljenje ove uprave da je Delić prekršio odluku Suda. Takvo izjašnjenje, navedeno u dopisu Uprave policije, proistaklo je iz Silajdžićevog saopćenja i medijskih napisa koji su to saopćenje prenijeli.

Branković je reagirao hitnim pismom upućenim Haškom tribunalu te zatražio očitovanja MUP-a i Ministarstva pravde FBiH koji su također zaduženi za provođenje garancija pod kojima je Delić pušten na slobodu.

Odmah potom, ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić je, saznajemo dalje, zatražio od Uprave policije da do jutros MUP-u dostavi svoju ocjenu na bazi relevantnih činjenica, odnosno svih neophodnih provjera toka i sadržaja razgovora između Silajdžića i Delića, a ne samo na osnovu saopćenja i medijskih članaka.

Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić jučer je za naš list potvrdio da će ova uprava svoj novi odgovor poslati do zadatog roka.

Propisana procedura

- Trebamo još neke radnje i provjere izvršiti, ali pretpostavljam da ćemo ostati pri stavu da je odluka Suda prekršena - izjavio je Miletić, te je dodao da ne može prejudicirati šta će odlučiti Vlada.

Pouzdano saznajemo da u Silajdžićevom kabinetu pripadnici Uprave policije do sinoć nisu tražili nikakva dodatna pojašnjenja.

Inače, prema propisanoj proceduri, Vlada je jedina koja na osnovu mišljenja resornih ministara daje konačnu ocjenu o tome da li su njene garancije prekršene. Refik Hodžić, predstavnik Haškog tribunala u BiH, i jučer je ponovio da će se više detalja o tome kada bi Sudsko vijeće u Hagu moglo donijeti svoju odluku znati danas.

Vidović: Odgovor na sjednici

Feliks Vidović, federalni ministar pravde, kazao nam je da će njegovo ministarstvo danas do 14 sati, za kada je zakazana sjednice Vlade, dati svoje izjašnjenje.

- Preuranjeno je da dajem bilo kakav lični stav o ovome, jer ne znam još sve detalje. Ministarstvo pravde u konkretnom slučaju i nema nekih posebnih ingerencija, više nadležnosti je pri samom MUP-u. Međutim, mi ćemo, svakako, odgovor dati na sjednici Vlade - dodao je Vidović.

Kuća pod nadzorom

Visočka policija dobila je nalog da 24 sata nadzire kuću generala Delića u Visokom, ispred koje je, kako smo se jučer uvjerili na licu mjesta, parkirano policijsko vozilo.

- Mogu samo reći da, prema nalogu MUP-a FBiH, vršimo neprekidnu prismotru kuće Rasima Delića u Visokom. Nalog ćemo provoditi do daljnjeg - kazao nam je Senaid Hasić, portparol MUP-a ZDK.

Autor: M. KUKAN/N.O.

5 comments:

Anonymous said...

Ko je Rasim Dalic? Ja znam za Rasima Delica, ali nikad cuo sa Dalica. Prvo se nauci pisat pa onda napravi blogg.

Anonymous said...

Svi smo mi Mido!!!

Anonymous said...

Got Mido?

Anonymous said...

Kad ti je Mido drug, onda si kao WOW!!!

Anonymous said...

Nevin for Life!